perjantai 6. huhtikuuta 2012

Haukutaanko väärää puuta?

Vakuudettomat lainat ovat näitä pikavippejä ja kulutusluottoja joita saa saman tien tililleen ilman mitään takaajia tai sen suurempia hakuprosesseja, mutta korothan niissä ovatkin sitten sen mukaiset, eli hemmetin korkeat. Tällä hetkellä on menossa mielenkiintoinen tilanne eduskunnassa kun lakialoite on käsittelyssä jossa pyritään laittamaan pikavipeille korkokatto ja käytännössä näin ollen estämään alle 1000 euron lainojen myöntäminen nykyisessä muodossaan kokonaan.

Itse koen että pikavipit eivät ole kaiken pahan alku ja juuri. Toki pikavipeissä on korkeat korot ja niihin sortuvat myös heikossa rahatilanteessa olevat henkilöt, jotka loppujen lopuksi maksavat vippejä vipeillä. Mutta ei kaikkien kohdalla tilanne ole tämä. Vippejä ottavat myös ihmiset, jotka pystyvät muitta mutkitta maksamaan velkansa ajoissa takaisin. Vippi saatetaan ottaa hajonneen pesukoneen korjaukseen tai ruokaan loppukuulle. Kyseessä ei aina ole holtiton rahankäyttäjä, vaan äkilliseen rahapulaan joutunut henkilö.

Sen sijaan että pikavipit kielletään tai niille asetetaan sellainen korkokatto, joka käytännössä katsoen kieltää pikavipit kokonaan (koska yhtiöiden toiminta muuttuu kannattamattomaksi) pitäisi keksittyä siihen, että ihmiset ei pikavippien takia joutuisi velkakierteeseen. Pikavippiyhtiöillä pitäisi olla mahdollisuus tarkistaa henkilön velkatilenna yhteisestä rekisteristä. Jos laskuja on avoinna jollekin toiselle firmalle, vippiä ei myönnetä. Aiheesta löytyy lisää mielenkiintoista pohdintaa eräällä pikavippisivustolla, kannataa lukea. Olen samaa mieltä, että fokus pitäisi keskittää oikeisiin asioihin. Pikavippien osuus suomalaisten veloista on vielä melko pieni, kun verrataan esimerkiksi asuntolainoihin ja niiden aiheuttamaan heikkoon taloudelliseen tilanteeseen.